Sosyal Fobiniz Mi Var?
Sosyal fobi insanların toplumdan dışlanma, girdiği ortamlarda rezil olacağını sıkça düşünmesi ve sürekli mahcup olma korkusu ile karakterize bir kaygı bozukluğudur. Sosyal fobi insanların dönem dönem yaşayabileceği bir bozukluktur. Hepimiz zaman zaman girdiğimiz ortamlardan çekinebiliriz fakat bu sosyal yaşamımızı etkileyecek düzeyde olmamalıdır. Ülkemizde 18 yaş üzeri bireylerde %24 oranında sosyal fobiye rastlanır. Sosyal fobi erkeklerde daha sık görülür. Bu kişiler topluluk içinde dikkat çekmekten veya topluluğa hitap etmekten büyük korku duyarlar. Kapalı kapıları tıklatarak içeri girmek bile onlar için korku vericidir.
Sosyal Fobinin En Sık Görüldüğü Durumlar
Tanımadığı kişilerle konuşmaktan, yeni insanlarla tanışmaktan, toplum içinde yemek yemekten, seminer vermekten herhangi bir konferansta söz almaktan, hazırlanmadığı bir konuşmayı topluluk içinde yapmak zorunda kalmaktan, göz kontağı kurmaktan, karşı görüşteki bir insana kendisini ifade etmekten, bir eğlenceye gitmekten veya tanıdıklarını davet etmekten korkarlar.
Sosyal Fobinin 11 Belirtisi
- Kızarma ve kaslarda titreme
- Kalp çarpıntısı
- Titreme
- Terleme
- Kaslarda gerginlik
- Midede rahatsızlık
- Boğazda kuruma
- Aniden sıcaklık soğukluk hissetmek
- Kafada basınç
- Kekeleme
- Ses Titremesi
Bu belirtiler genelde birbirini izler ve birbirini tetikler. Bu belirtilerden kurtulmanın etkili yöntemlerinden biri ise doğru nefes egzersizleridir. Doğru nefes alma egzersizleriyle bu belirtilerin önüne geçilebilir ve uzmanlardan destek alınabilir.