Marka Tescil Süresi
Marka sahibi olduğunuz ürünü şekil, sayı, desen, sözcük ya da harfle anlatan isimdir. Markanız yasalarca korunması için marka tescili yapılmaktadır. Böylelikle hiçbir hakkı olmadığı halde ürününüzü kullanan kötü niyetli kişilerin önüne geçmiş olmaktasınız.
Marka Tescili ile Korunma Süresi
Patenti alınmış olan ürününüzün markası Türk Patent Enstitüsü aracılığı ile tescillenmektedir. Marka tescili yapılmış ürününüzün koruma süresi 10 yıl olmaktadır. Bu süre boyunca yasalar tarafından koruma altında olmaktadır. Ancak verilen 10 yıllık süre zarfında koruması verilen tescil markanızı kullanmadığınız zaman iptal olma söz konusu olabilmektedir. 10 yıllık koruma altında olan markanızı 5 yıl süre ile geçerli bir nedeniniz olmadan kullanmazsanız iptal edilebilmektedir.
Markanız tescillendikten sonra 5 yıl süresince kullanılmamış ya da tescil gününden itibaren hiç kullanılmamışsa iptal edilebilmesi söz konusudur. Bu şekilde kullanılmayan markalar için mahkeme tescilin iptalini isteyebilmektedir. Markanızın kullanılması o ürünün geçerli olduğu sınıfta işlerliğinin olması anlamına gelmektedir. Kullanımı olduğunu belirleyen unsurlar ürününüzün üzerinde bulunan isim ve logolar aracılığıyla ve hizmet için ise ticari belgenizin olması ile kanıtlamaktadır. Ayrıca ürünün reklamlarının, tanıtımlarının ve ilanlarının olması da marka kullanımı olduğunu belirleyen unsurdur.
Marka Kullanılmazsa Tescil Durumu Ne Olur?
Markanızı kullanmamada geçerli bir nedeniniz olduğu taktirde marka tesciliniz iptal edilmesi durdurulacaktır. Geçerli nedeniniz aşılana kadar mahkeme sizi bekler ve hukuki işleme tabii tutmaz. Geçerli neden ortadan kalktıktan sonra gerekli işlemler için süreniz tekrardan başlayacaktır. Takip sürecinin başlamasıyla firmalar aracılığıyla yapacağınız anlaşmaları etkileyen durumlar söz konusudur.
Marka patenti olan ürünün sahibi herhangi bir şekilde ürününü taklit edildiğini fark ettiği anda marka takibi yaparak patentli ürünü için yasal haklarını kullanmalıdır. Türk Patent Enstitüsü’nün yayınlamış olduğu marka başvurularını içeren Resmi Marka Bülteni’ni de takip ederek başvurulan markaların kendi şirketiyle yakınlık gösterdiğini düşündüğü anda itiraz için başvuru yapmalıdır.