İnatçı Çocuk Psikolojisi
Çocuklar yürümeye başladığı andan itibaren keşfetmeye, merak ettikleri her şeye ulaşmaya çalışmaya başlar. Yürüyebilmek, onların, sınırlarını aşmalarının en önemli aşamasıdır. Daha önce ebeveynlere bağımlı bir hayat süren bebek, yürümeye başladığı an bağımsızlığını ilan eder. Bu süreçte ebeveynlerle bebekleri arasında sınır çatışması başlar ve inatçılık baş gösterir.
İnat Eden Çocukla Başa Çıkmanın Yolları
Yaklaşık 18. aydan itibaren bebekler kendi isteklerine ve kendilerine odaklanarak yaşamaya başlar. Bu süreçte başkalarının isteklerini anlayamayacak kadar küçük oldukları için diğer bebeklerle kavga edebilir, istekleri karşılanmazsa inatçılık yapabilir.
Böyle durumlarda çok kısa bir açıklama yaparak bebeği bulunduğu ortamdan çıkarın. Bu davranışından dolayı kızgın olduğunuzu vücut dilinizle ifade edin. Ayrıca onun komik ya da sevecen tavırları karşısında yumuşamayın. Bu onu daha da cesaretlendirebilir. İstediği şeyler yapılamayacaksa gerekçesini kısaca, basit bir dille ve sakin bir şekilde açıklamak gerekir. İnatlaşmaya devam ederse ilgisini başka yöne çekilerek sakinleşmesi sağlanabilir.
Ebeveynler alınan kararlara ve koyulan kurallara uymalı ve bu konuda kararlı davranmalı. Eşler bebeklerden daha kararlı davranmalı yoksa bebeklerin inatçı davranışlarının kalıcı olmasına neden olabilirler. Ayrıca ebeveynler günde en az 1 saatini çocuklarına ayırmalı, onlarla oyunlar oynamalı. Çünkü çocukların anne ve babalarında görecek sevgiye ihtiyaçları var.