İlk Flüoresan Kurbağa Türü Bulundu
Polka ağaç kurbağası, UV ışık altında mavi-yeşil bir ışıma yayıyor, bu da karada yaşayan yaratıklar için sıra dışı bir özellik. Bilimsel adı “Hypsiboas punctatus” olan kurbağa türü şimdiye kadar keşfedilen ilk doğal flüoresan amfibi (iki yaşayışlı-yüzergezer) olarak, bilim insanlarını şaşırttı.
Tesadüfen Keşfedilen Fluerasan Kurbağa
Ağaç kurbağasının flüoresan keşfi, mutlu bir kaza eseri meydana geliyor. Arjantin, Buenos Aires’teki Tabiat Bilimleri Müzesi’nde görevli Julian Faivovich ve meslektaşları, başka bir konu için kurbağa dokularını UV ışığıyla aydınlatırken, ağaç kurbağasındaki pigmentlerin flüoresanlaştığını fark ediyor. Parlak pigmentlere daha da derinlemesine baktıklarında, flüoresanların ‘hiyloin’ olarak adlandırdıkları bileşikler grubundan geldiğini bulmuşlar.
Polka kurbağa normal ışıkta sıradan görünse de, çoğunlukla yeşil bedeninde küçük kırmızı mavi noktalar oynuyor, üzerinde biraz mor ötesi ışık tutulduğunda muhteşem bir renge bürünüyor. Heyecan verici bu deneyim; kurbağaların iletişimi ile alakalı görünüyor. Çoklu mod sinyalleriyle ilgili araştırmalar diğer 250 kurbağa türü için de derinleştiriliyor.
Florasan Canlılar Nasıl Işık Yayabiliyor?
Flüoresan özellik, bir yüzey kısa dalga boyundaki ışığı emdiğinde ve daha uzun dalga boylarında tekrar yayarsa oluşuyor. UV ışığı (kısa dalga boyu) flüoresan bir nesneye çarptığında, daha uzun dalga boyuna sahip ışık olarak yansıyor ve parlak mavi, yeşil ya da kırmızı ışıma veren bir ışık olarak görünüyor. Bazı balıklar, köpekbalıkları, deniz kaplumbağaları, mercan, dâhil olmak üzere birçok sualtı türlerinde flüoresan unsurları var, kara hayvanlarında ise nadir görülüyor. Sadece papağan ve akrepler gibi belirli türlerde gözlemlenebiliyor.