Hangi Hormon Ne işe Yarar?
Kadın vücudu erken vücuduna oranla daha fazla hormona sahiptir. Bunların başında tüm hormonları düzenleyen hipofiz bezi geliyor. Hipofiz bezi tüm hormonları yönetmekle beraber haberleşmeyi ve cinsellik hormonlarının salgılanmasına da yardım ediyor. Hipofizin dışında en önemli hormonlardan birisi de prolaktin hormonudur.
Süt salgılanmasından sorumlu olan bu hormon gebeliğin başlamasıyla beraber meme dokusuna süt salgılanmakla görevlidir. Ayrıca doğumdan sonra da süt gelmesine yardımcı olur. Hipofiz bezinden salgılanan FSH hormonu kadının en önemli hormonudur.
Östrajen hormonunu devreye sokarak yumurtlamayı sağlar. FSH’ın ardından devreye giren LH hormonu ise uygun yumurtanın çatlamasını sağlayarak adet düzeninde rol oynar. Annenin gebelik sonrası sütünü fışkırtmaya yarayan oksitosin hormonu emzirmeyi kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir. TSH hormonu ise tiroit bezlerini uyararak tiroit hormonunun üretilmesine yardımcı olur.
Bebeklikten tutunda yaşlılığa kadar her evrede işlev gören büyüme hormonu diğer hormonlarla ahenk içerisinde çalışarak kas kitlesinin gelişmesine yardımcı olur. Göbek bölgesindeki yağların artmasını ve kemik erimelerini engeller. Ayrıca kan basıncının da dengelenmesinde büyük bir role sahiptir. Progesteron hormonu ise yumurtanın rahim içerisinde kalmasını ve gebeliğin devamlılığını sağlar.