Hamilelikte MR Çektirilir Mi?
Anne adayları hamile kaldıklarını öğrendiği zaman bebeğine zarar verecek uygulamalardan kaçınmak ister. Hamilelikte MR çektirmenin bebeğe ve anneye zararı bulunmaz. MR bir görüntüleme yöntemidir. Vücudun tüm organlarında hastalık olup olmadığını teşhis eder. Hamilelik döneminde anne sağlığı ve bebeğin sağlığı için bazı durumlarda MR çektirilmesi gerekebilir.
Gebelik Döneminde MR Çektirilir Mi?
Gebelik sırasında anne adayının safra kesesi ya da safra yollarını ilgilendiren rahatsızlığı olabilir. Bu gibi durumlarda annenin MR çektirmesi gerekebilir. MR radyasyon içermediği için güvenli şekilde kullanılır. MR çekimi için merak edilen nokta ise ilk üç ay çekim yapılıp, yapılmayacağıdır. Uzman doktorlar genellikle tedbir açısından ilk üç ay acil durum olmadığı zaman MR çekimi yapmazlar.
Anne karnındaki bebeğin sağlıklı olup olmadığını anlamak için fetal MR görüntülemesi yapılır. Ultrasonografi tanı bazı durumlarda yetersiz kalır. Tanıyı desteklemek açısından MR çekimine gerek duyulur. Gebeliğin 24. Ayından itibaren fetal MR uygulanabilir.
Hamilelik döneminde MR çekiminde damar yoluyla verilen kontrast madde uygulanmaz. Anne adaylarının MR çekimi ilaçsız olarak gerçekleştirilir.
Gebelik döneminde çeşitli rahatsızlıklar çıkabilir ve bu rahatsızlıklar anne ile birlikte bebeği de etkileyebilir. MR çekimi anneye ve bebeğe zarar vermeyeceği için güvenli şekilde çekim yaptırabilirsiniz. Doktor kontrolünde yapılan MR ile bebeğin beyin ve kalp başta olmak üzere tüm organları da incelenir.