Düşük Yapmanın Verdiği Psikolojik Zarar
Anne adayına olduğu kadar baba adayına da psikolojik olarak hayli zarar veren düşük yapma durumu yaptığınız onca maddi ve manevi hazırlığı adeta hiçe sayarak bir anda kişinin kendini bomboş hissetmesine sebep olur.
Hamilelik durumunda kadın vücudunda olan değişiklerin ani bir düşük neticesinde vücutta kalması neticesinde anne adayı kendisini ruhsal bir çöküntü içine girmiş olarak bulabilir. Bunun için kendisini ya da eşini suçlayabilir. Bundan daha farklı olarak çok manasız şeyleri buna sebep olarak düşünebilir (ki bu aynı zamanda psikolojik bir rahatsızlığın da göstergesidir).
Kimi anne adayları bunu atlatabilirken, kimileri için bu durum hiç de kolay değildir. “İçimde bir şeyler öldü” sözcüğünü sarf eden bu durumdaki pek çok kadın kendisini yıkılmış ve işe yaramaz hisseder.
Ki, bu durum baba adayı için de kimi zaman pek kolay atlatılabilecek bir şey değildir. Eşinin desteğe en çok ihtiyacı olan bu düşük durumunda kendi duygularını bastırmağa çalışan baba adayı, kendisini sıkıntısını eşine anlatamaz durumda bulur.
Ne yapmalı?
Bir psikoloğa görünmek her zaman iyi sonuç verecek bir girişimdir. Ayrıca eşlerin birbirleriyle konuşması ve olumlu yönde birbirlerini cesaretlendirmeleri de açıkça çok fayda veren bir girişimdir.
Düşüğün sebebi vücudun hamileliği ya da bebeği reddetmesi olduğu durumlarda doktor tedavisi iyi sonuçlar verebilir. Bağışıklık sistemini baskılayan bazı ilaçlarla bebeğin vücut tarafından dışarıdan gelen yabancı bir madde olarak algılanması önlenebilir.
Düşükten sonraki tekrar hamilelik döneminde sürekli doktor kontrolünde olmak en önemli ve faydalı tavsiyedir.