Diş Etini Koruma Yöntemleri
Diş aralarında biriken besin artıkları diş eti sağlığını tehdit eden en önemli unsurdur. Bakteriler, bu besin artıkları ile beslenmektedirler. Bu şekilde diş etleri üzerinde hızla ürerler ve bakteri plaklarının oluşmasını tetiklerler. Bakteri plağında bulunan mikroorganizmaların harekete geçmesi ile ortaya asit içerikli atık maddeler çıkar.
Bu maddeler diş etlerine zarar verir ve iltihaplanmasına yol açarlar. Bu durumun ortaya çıkmaması ve diş etlerinin zarar görmemesi için diş bakımının düzen ve de doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bunun için dişler sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa fırçalanmalıdır. Dişleri fırçalarken orta sertlikte bir fırça seçilmesine dikkat edilmelidir. Fırçalama işlemi ise ortalama 2 dakika kadar sürmelidir.
Temel diş bakımından her ne kadar fırça yeterli gibi gözükse de bu yeterli olamayabiliyor. Diş fırçalarının ulaşamadığı diş etlerinin ara bölgeleri vardır. Bunun için diş ipi kullanılması uygundur. Diş ve diş eti haricinde dil temizliğine de dikkat edilmesi gerekir. Bunun için özel bölümlere has diş fırçaları vardır.
Karbonatlı Su Veya Ağız Gargarası
Şayet diş temizliği için yeterli imkan ve vakit yok ise yemeklerden sonra en azından ağzın su ile çalkalanması uygundur. Daha etkili bir temizlik için ise karbonatlı su veya ağız gargarası kullanmak yerinde olacaktır. Bu uygulamalar ile ağızda bakteri plağı oluşumu önlenebilir.
Bununla beraber diş etlerinin dıştan gelebilecek travmalara karşı da korunması gereklidir. Bunun için dişinizi fırçalarken ya da ip kullanırken sert hareketlerde bulunmamak gerekir. Sert yiyecekler tüketirken de dikkatli olmak gerekir.