3. Ay Gebelik
Hamilelikte 3 ayı geride bıraktığınızda bebeğiniz de büyük bir hızla gelişimine devam eder. 3. ay gebelik için önemli aylardan biridir. Çünkü bu dönemde bebeğin vücudu şekillenmeye başlar. Dokuzuncu haftada başlayan bu şekillenme doğuma dek devam eder. Ultrason görüntülemesinde bebeğin baş bölümü vücudunun geri kalanından daha büyük görünür ki, bu durum son derece normaldir.
Gebeliğin 3. Ayında Bebekteki Değişimler
Üçüncü ay gebelik döneminde bebeğin el ve ayak parmakları ile tırnakları oluşmaya başlar. Bununla beraber bebeğin iç genital organları da oluşmaya başlar. Dış genital organların oluşması için iç bölümün gelişimini tamamlaması gerekir. Bebeğin iskelet sisteminin en temel hatları da bu ay içerisinde gelişmeye başlar. Göz çukurları oluşan bebeğin gözleri kapalıdır. Beyin gelişimi ise son hızla devam eder.
3.Ay Hamilelik Döneminde Bebeğin Hisleri
Bebeğin parmakları ayrılmaya başlar. Ancak parmakların ayrımını tamamlaması biraz uzun sürer. 3. Ay hamilelik döneminde bebek aynı zamanda anne rahmini de daha net hissetmeye başlar. Küçük hareketlerde bulunur. Fakat anne adayı tarafından bu hareketler henüz hiç hissedilmez. Üçüncü ay yarılandığında bebeğin organlarının gelişimi de hızlanır. Yirminci hafta tamamlandığında organlar tam üç kat büyüklüğe ulaşır.
Bu süreçte aynı zamanda bebeğin kulakları da oluşmaya başlar. Ancak henüz rahim içi sesleri duymuyor ve bu yüzden de seslere tepki vermiyordur. Bebeğin baş bölgesindeki tek gelişim kulaklarda meydana gelmez. Çene ve burun hatları da oluşmaya başlar. Bu hatların son şeklini alması daha uzun sürecektir.
Hamileliğin 3. Ayında Anne Adayının Durumu
Ancak üç ay dolduğunda hem el hem de ayak tırnakları gelişimini tamamlar. Anne rahminde gebeliğin üç ayı içerisinde yavaş bir büyüme olsa da üçüncü ay içerisinde bu büyüme hızlanır. Ay tamamlandığında ise artık bebeğin hareket edebileceği ve büyümeyi rahatlıkla sürdürebileceği daha geniş bir alanı vardır. Bu nedenle bebeğin su ihtiyacı da artar. Amniyon suyunda azalma olmaması için anne adayının su tüketimine maksimum özen göstermesi gereken bir dönemdir. Hafif baş dönmeleri ve mide bulantılarının yaşanması gayet normal kabul edilir. Bunları anne adayına yaşatan kalbin pompalama gücünün artmasıdır. Buna bağlı olarak anne adayında çarpıntı hissi de meydana gelir.