Sosyal Fobi Nedir?
Sosyal fobi psikolojik tanımı itibari ile kalabalıklardan korkmak olarak tanımlanır. Sosyal fobi hastalığı olan kişiler, kalabalıklarda bulunmaktan ve sosyalleşmekten korkarlar. Kalabalık içinde konuşamazlar ve herkesin ona baktığı zamanlarda rahat hareket edemezler.
İlaç ya da ameliyat ile tedavisi olmayan bir hastalıktır. Daha çok psikolojik destek ve psikoterapi yöntemi ile tedavisi mümkündür. Sosyal fobi, halk arasında hastalık olarak görülmez. Bu nedenle birçok kişi tedavi görme ihtiyacı hissetmez. Bu açıdan tedavisi zor bir hastalık olarak görülür.
Sosyal Fobi Belirtileri
Çoğu kez, içine kapanıklık ya da sessiz sakin bir yapıya sahip olma durumları ile karıştırılabilen bir hastalıktır. Diğer durumlardan farklı yanları, günlük işlerde bile kalabalıklardan uzaklaşma durumdur. Bu yüzden günlük işleri olumsuz yönde etkileyen bir yönü vardır.
Belirtileri arasında; gözlendiği sırada bir işi yapamamak, kalabalıklarda rahat davranamamak, topluluğa karşı konuşamamak, toplu bulunulan yerlerde yemek yiyememek, yaptıkları birçok alışverişlerde haklarını aramamaları, misafirliğe gidememek ve misafir ağırlayamamak gibi durumlar örnek olarak gösterilebilir.
Sosyal fobinin kaynağı genelde çocukluktan gelen davranışlardır.